tiistai 31. tammikuuta 2012

Kirjasta ja kirjailijasta


Hei, kaikki tonttumieliset!

Tässä vaiheessa projektia on aika hieman perehtyä Mestaritontun seikkailuiden historiaan ja sen kirjailijaan, Aili Somersaloon.

Aili Somersalo (1887-1957)  oli tamperelainen, aurinkoisista satuhahmoistaan tunnettu kirjailija. Uransa aikana hän ehti kirjoittaa toistakymmentä lastenkirjaa, mutta myös tyttökirjoja, historiallisia romaaneja ja Helsinki-aiheisia romaaneja. Tarinallisesti Mestaritontun seikkailuja edeltävä Päivikin satu oli Somersalon esikoisteos.

Somersalon tunnetuin teos Mestaritontun seikkailut julkaisiin ensimmäistä keraa 1919. Kustantajana silloin toimi Kustannus Oy Ahjo. Seuraava painos otettiin vasta 26 vuotta myöhemmin, uutena kustantajana WSOY, joka julkaisi sekä Päivikin sadun että Mestaritontun seikkailut, molemmat viipurilaistaiteilija Onni Mansneruksen (1906-1980) kuvittamina. Kaikissa tähänastisissa 19:ssa painoksessa on säilytetty Mansneruksen valloittava kuvamaailma.

Somersalo palkittiin Topelius-palkinnolla koko tuotannostaan vuonna 1952. Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon hän sai kahdesti, 1951 koko lasten- ja nuortenkirjallisuustuotannostaan sekä 1956 teoksestaan Seikkailuja unikkosaarella. Helsingin Sanomien lukijat valitsivat Mestaritontun seikkailut parhaaksi suomalaiseksi lastenkirjaksi 2004.

Mestaritonttua rakastetaan sen suomalaisen tunnelman, mystisyyden, sumuisen salaperäisyyden ja lumoavan kuvituksen vuoksi (Helsingin sanomien kysely 23.7.2004). Mikä sinuun on tehonnut juuri Mestaritontussa?







Aili Somersalon Päivikin satu -teoksen
(1918) kansi (Onni Mansnerus, 1954).

Tältä erää kauniita unia tonttuväelle toivottelee

Anni, tuottaja



Aili Somersalon Mestaritontun seikkailut
-kirjan (1919) kansi (Onni Mansnerus, 1954).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti