tiistai 24. tammikuuta 2012

Jennylle jouluna 1991, Inkeri-mummo & Esko-pappa.


Kirjassa on tummanpurppuraisia, jopa hiukan pelottaviakin kuvia. Pienen tytön mieleen jäävät maalaukset sinisen kukan äärelle polvistuneesta tontusta, kultatukkaisesta, maailman kauneimmasta prinsessasta sekä kuva kolmesta isonenäisestä noidasta, joista yksi kantaa mukanaan suuria saksia. Ja itse tarina jää kummittelemaan; mitä olisi käynyt, jos tonttu ei olisi ehtinyt lähettää kukan kautta viestiä Satumaahan? Miltä prinsessasta mahtoi tuntua, kun hän joutui joka päivä leikkaamaan kultaisesta tukastaan suortuvan? Kohtaus kolmesta noidasta leikkaamassa tontun partaa nauratti ja naurattaa näin vuosia myöhemminkin.

Aili Somersalon Mestaritontun seikkailut on lapsuuteni lempikirja, joka on kulkenut enemmän tai vähemmän tiedostaen mukanani koko elämän ajan; peruskoulun kirjaesitelmissä, kirjahyllyn kunniapaikalla ja yhä uudelleen läpiluettuna. Makuuhuoneen seinälle ostin alkuperäiskuvittajan Onni Mansneruksen julisteen juurikin siitä rakkaimmasta kuvasta, jossa Mestaritonttu on polvistunut satulähteen kukkasen äärelle lähettämään viestiä Satumaahan.

Ja, kuten rakas ystäväni ja produktiomme toinen tuottaja Anni kertoi ensimmäisessä reissuvihkokirjoituksessa, kummallisia ja merkittäviä asioita voi tapahtua, kun niitä ei lainkaan osaa odottaa. Olin tehnyt yömyöhään töitä kotikaupungissani Savonlinnassa ja kotiin ajaessani jouduin vetämään auton tien sivuun, sillä päässäni alkoi soida täysin ennalta-arvaamattomasti melodia, joka sai pian sanat satukirjaa lainaten: "Minne matka Mestaritonttu?". Näin muutama vuosi myöhemmin olen pohtinut, että tuo yöllinen laulelma sai alkunsa siitä, että olin jokseenkin huolissani, minkälaisen teatteriesityksen tulisin tekemään teatteri-ilmaisun ohjaaja opintojeni "taiteelliseksi lopputyöksi". Olin vailla minkäänlaista inspiraatiota tai ideanpoikasta ja jostain mielikuvituksen syövereistä Mestaritonttu päätti muistuttaa olemassaolostaan. Tai vaihtoehtoisesti alitajuntani yhdisti öisen automatkan kotiseuduilla Mestaritontun matkakokemuksiin. Tai vaihtoehtoisesti olin niin hirvittävän yliväsynyt töiden jälkeen, että mielessä ei juuri muuta pomppinut kuin tontut ja noidat.

Oli miten oli, asiat lähtivät rullaamaan eteenpäin; laulelmasta kehittyi idea sovittaa Mestaritontun seikkailut teatteriesitykseksi. Kiinnostuin lapsille suunnatusta teatterista, sen haasteista, mahdollisuuksista ja ennen kaikkea tärkeydestä. Sain paljon tukea ja kannustusta idealleni niin ystäviltä kuin koulultakin ja viimeistään kun Malmitalo lähti mukaan produktioon ja kun valmis näytelmäsovitus löytyi Joensuun Kaupunginteatterilta, idea alkoi saada vauhdilla lihaa luiden päälle. Työryhmään ilmestyi vanhoja tuttuja elämäni eri vaiheista sekä aivan uusia kasvoja. "Mestaritontun seikkailut" alkoi muuttua koko perheelle suunnatuksi musikaaliksi ja lapsuuteni kirja heräsi henkiin.

Tänään on 24.1.2012. "Mestaritontun seikkailut" kirjapainoksessani lukee "Jennylle jouluna 1991, Inkeri-mummo ja Esko-pappa".  Olen siis kuljettanut tätä satua mukanani yli 20 vuotta. Ja voin todeta, että enpä olisi arvannut kokevani hetkiä, kun pohdin esiintyvän työryhmän kanssa, kuinka saisimme Sammaleisen ja Mestaritontun uskottavasti lentämään tai ruinaavani lavastajalta mahdollisuutta käyttää hiilihappojäätä, jotta noidan kattila voisi sauhuta oikein kunnolla. Tai kuuntelevani rakkaan ystäväni tätä produktiota varten säveltämiä kappaleita tai miettiväni koreografitoverini kanssa, minkälaista usvaneitojen liikekieli voisi olla. Tai kirjoittavani Mestaritontun reissuvihkoon, että täsmälleen tänään on ensi-iltaan tasan kaksi kuukautta.

Paljon on vielä tehtävää, mutta vielä enemmän on uskoa tekemiseen. Tämän produktion kanssa ei toden totta aika käy pitkäksi.

Tärkeän asian äärellä, öistä automatkaa muistellen,

Jenny
Ohjaaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti